Login

Login om uw account te beheren. Met uw account kunt u makkelijk online Vetericyn bestellingen plaatsen.

24 jul

Oormijt, een veel voorkomend probleem bij huisdieren...

De oormijt is een zeer klein, spinachtig diertje. Het diertje is zo klein dat het met het blote oog niet te zien is. Vaak is het met de otoscoop ook nog lastig. Oormijt is een veel voorkomend probleem bij de hond, kat, konijn, cavia en rat. De oormijt leeft in de gehoorgangen van het dier. Het is een probleem dat veel voorkomt bij jonge dieren omdat deze vaak een mindere weerstand hebben. De krab-achtige mijt brengt zijn hele cyclus door op de hond.

Wat is de levenscyclus van de oormijt? 

Een volwassen oormijt boort gaten aan de oppervlakte van de huid. De vrouwtjesmijt legt de eitjes in het oor en op plaatsen rondom het oor. Oorsmeer dient als voeding voor de mijten. Door de vermeerdering van de mijten ontstaat er irritatie, waarna nog meer oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht wordt aangemaakt. De totale cyclus duurt twee tot drie weken. Het totale leven van een mijt duurt vier tot 21 dagen.

Wat zijn de symptomen van oormijt? 

Vaak is de oormijt al enige tijd aanwezig voordat de eerste symptomen optreden. Enkele symptomen die kunnen optreden wanneer het dier last heeft van oormijt zijn:

- Jeukklachten,

- Korsten aan de binnenkant van de oren,

- Krabben aan de oren,

- Schudden met kop,

- Kop scheef houden,

- Bruin oorsmeer in grote hoeveelheid,

- Sterk ruikende oren.

Wat is de diagnose van oormijt?

De gehoorgang wordt bekeken met een otoscoop. Aan de hand daarvan kan de dierenarts zien of de oormijt aanwezig is. In sommige gevallen is de oormijt niet zichtbaar en wordt een uitstrijkje gemaakt om het onder de microscoop te onderzoeken.

Wat is de behandeling van oormijt? 

Een oormijtinfectie gaat eigenlijk nooit vanzelf over en zal dus altijd behandeld moeten worden. Daarnaast is de oormijt zeer besmettelijk. Het is dan ook verstandig alle andere huisdieren te laten onderzoeken om een probleem te voorkomen. Het oorsmeer wordt gereinigd met Vetericyn Plus Oorzorg

Het dier dient regelmatig te worden gecontroleerd door de dierenarts. Dit komt omdat de oormijt vaak ontstekingsreacties geeft in de gehoorgang waardoor de behandeling niet goed aanslaat. Door het krabben kan een bloeduitstorting in de oorschelp ontstaan.

Het is van belang om de oormijt tijdig te behandelen met Vetericyn Plus Oorzorg, zo kunnen complicaties voorkomen worden. Een complicatie die regelmatig voorkomt is een bacteriële infectie. Wanneer deze infectie niet tijdig wordt behandeld, kan deze door het trommelvlies heen breken. Dit kan vervolgens weer leiden tot een middenoorontsteking. Wanneer dit niet tijdig wordt opgemerkt kan er zelfs een hersenvliesontsteking ontstaan.

Hoe is oormijt te voorkomen?

Het is verstandig om eens per week de oren van de hond te controleren en te verzorgen met Vetericyn Plus Oorzorg. Voornamelijk bij rassen met hangende en harige oren is dit raadzaam. Om een infectie van mijten te voorkomen dien je de oren met Vetericyn Plus Oorzorg schoon te maken. Dit doe je door Vetericyn ruim aan te brengen op een wattenschijfje en deze door het oor te halen. Vetericyn is veilig en geschikt voor dagelijks gebruik.

Vetericyn

Onze klanten hebben al vele verrassende resultaten geboekt (zie onze website en Facebook pagina). Wij zijn ervan overtuigd dat jij bij het gebruik van Vetericyn vergelijkbare resultaten zult zien!

Bron: Agradi.nl

‹‹ Ga terug naar de voorpagina